Ziemniaki hasselbak z olejem Rapso i tymiankiem

Składniki

1 kg ziemniaków (średniej wielkości)
5 łyżek oleju Rapso
tymianek suszony (ok. 2 łyżki)
6 łyżek startego parmezanu
sól
100 g mini mozarelli
250 g jogurtu greckiego
5 łyżek świeżych ziół wg uznania, np. koper, pietruszka, szczypiorek
1 słoiczek anchois
kolorowy pieprz

Sposób przyrządzenia

1. Ziemniaki wyszoruj, osusz.

2. Natnij ziemniaki na cienkie plasterki (nie przecinając ich do końca).

3. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i posól.

4. Naczynie z ziemniakami przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.

5. Po tym czasie ściągnij folię, posyp tymiankiem i piecz ok. 30 minut do ładnego zarumienienia ziemniaków.

6. Zioła, anchois drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, wymieszaj. Dopraw pieprzem, wymieszaj.

7. Upieczone, gorące ziemniaki posyp parmezanem i serwuj z mozarellą oraz sosem.