200 g ryżu brązowego
500 g wołowiny mielonej (najlepiej z łopatki)
250 g jarmużu
1 duży pęczek natki pietruszki
4 łyżeczki ostrej musztardy np. rosyjskiej
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
olej
3 łyżki drobnych otrębów owsianych
6 łyżek mleka
1–2 łyżeczki pieprzu
2–3 łyżeczki soli
1. Ryż brązowy ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź.
2. Jarmuż umyj, wytnij twarde części i drobno go pokrój.
3. Cebulę i czosnek drobno pokrój w kosteczkę. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, całość zeszklij mieszając. Dodaj jarmuż i mieszając duś ok. 5 minut. Ostudź.
4. Mięso przełóż do miski, dodaj otręby, mleko, ryż brązowy marki Britta, zawartość patelni, musztardę, sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
5. Formuj pulpety. Rozgrzej na patelni 5 łyżek oleju i smaż na średnim ogniu pulpety porcjami.
W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
6. Na koniec przełóż wszystkie pulpety na patelnię, dodaj 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego), przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do odparowania płynu.
7. Podawaj gorące pulpety z porcją sałatki. Pulpety przed podaniem możesz posypać tartym serem, np. parmezanem.