Ryż Basmati marki Britta z wiśniami i migdałami - przepis. Przepisy na Zapiekanki i tarty, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Ryż Basmati marki Britta z wiśniami i migdałami
Ryż Basmati marki Britta z wiśniami i migdałami
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
35 dag Ryżu Basmati marki Britta
3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru pudru
300 ml śmietany słodkiej
5 dag obranych migdałów
50 dag mrożonych wiśni
laska wanilii
1-2 łyżki masła
½ szklanki cukru
30 ml sherry
Sposób przyrządzenia:
Ryż opłukać i odsączyć. Mleko zagotować. Laskę wanilii podzielić na dwie części i dodać ją do mleka, włożyć masło oraz ryż. Gotować 25 min. na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia. Usunąć laskę wanilii. Ryż można zmiksować blenderem na gładką masę. Migdały posiekać i dodać do masy ryżowej, wsypać cukier puder. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić trzepaczką, wymieszać z wystudzonym ryżem. W garnku zagotować pół szklanki cukru z 1/4 szklanki wody. Włożyć wiśnie, gotować około 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Wlać sherry. Wymieszać, lekko wystudzić. Masę ryżową włożyć do miseczek, obficie polać sosem wiśniowym.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.