Składniki:
250 g paluszków surimi
1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
1 średnia cukinia
małe pomidorki (ok. 250 g)
700 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)
500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
kilka moreli, fig
100 g szpinaku baby
100 g sera z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Składniki na cytrynowy dressing:
4 łyżki oliwy Olitalia
1 cytryna
świeża bazylia
sól, pieprz
1. Kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Cukinie pokrój w kostkę.
3. Paluszki surimi pokrój w ok. 2 cm kawałki.
4. Owoce pokrój w grubsze kawałki.
5. Nadziewaj naprzemiennie: paluszki, pomidory, cukinię, owoce, kurczaka na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.
6. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, przełóż ziemniaki, smaż kilka minut często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż 3–4 minuty mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszając zarumień całość.
7. Szaszłyki podawaj z ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, sera oraz orzechów.
8. Całość skrop dresingiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Połącz oliwę ze skórką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, bazylią. Wymieszaj. Polej danie tuż przed podaniem.