Pikantno-słodkie ciasteczka z mini batonikami Daim i pieprzem cayenne - przepis. Przepisy na Ciasta i torty, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Pikantno-słodkie ciasteczka z mini batonikami Daim i pieprzem cayenne
Pikantno-słodkie ciasteczka z mini batonikami Daim i pieprzem cayenne
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
100 g masła
1/3 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
10 szt. mini batoników Daim 200 g (grubo posiekanych)
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć do puszystości z cukrem białym i brązowym. Dodać jajko i po wymieszaniu – stopniowo dodać resztę składników. Powinna powstać jednolita masa. Dodać pokrojone batoniki Daim. Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki. Ciastka piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku około 15-20 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia. Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.