Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Ciasto:
• 350 g mąki pszennej
• jajko
• 1/3 szklanki ciepłej wody
• 2 łyżki oleju
Farsz:
• 200 g kaszy gryczanej
• mała czerwona cebula
• łyżka oleju
• pęczek natki pietruszki
• pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
• sól
• pieprz
Sos grzybowy:
• Koncentrat Grzybowej Krakus
• mała cebula
• łyżka oleju
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• duża łyżka śmietany 18%
Sposób przyrządzenia:
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy
i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.