mniammniam rozsmakował(a) się w tym!
Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół to świetny przepis na pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie wygląda. Jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie własnego menu w sycącą zmysły potrawę, bez wątpienia ciesząca zarówno podniebienie i oczy. Niebanalne połączenie składników, aromatyczny sos, moc kolorów i pomysłowe podanie sprawia, że sałatka doskonale nadaję się także do serwowania nawet wymagającym gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan. Czas przygotowania sałatki to 45 minut z podanej ilości składników można przygotować 6 porcji pysznej, kolorowej sałatki.
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy. Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem. Pastę łączymy z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.
WSKAZÓWKA: Warzywa można kilka minut dłużej podpiec w piekarniku i zrezygnować z grillowania.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.