Wykonanie biszkoptu:
1. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść
w misce miksera.
2. Ubij białka na sztywno, dodaj sól.
3. Dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas miksując (ok. 1 minuta na 1 łyżkę cukru).
4. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Miksując dodaj olej.
5. Mąkę, kakao i proszek przesiej. Dodaj przyprawę do pierników, wymieszaj. Dodaj tę mieszankę do białek, wymieszaj delikatnie szpatułką.
6. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wyłóż ciasto. Piecz je w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
7. Upieczony biszkopt ostudź na kratce. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Wykonanie kremu:
1. Serek i śmietanę umieść w misce miksera, dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i ubij na sztywno.
2. Dodaj mak, wymieszaj
Wykonanie tortu:
1. Biszkopt przekrój na 3–4 blaty.
2. Pierwszy blat ułóż na paterze, nasącz wodą wymieszaną z alkoholem. Wyłóż porcję masy, wyrównaj. Tak samo postępuj z kolejnymi warstwami.
3. Wysmaruj boki ciasta wymieszanym kremem z masą plastyczną (opcjonalnie).
4. Winogron oraz żurawinę otocz sokiem z cytryny, a następnie otocz owoce cukrem.
5. Na wierzch ciasta wyłóż owoce oraz czekoladki. Ciasto schłodź przed podaniem.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.