Ryż brązowy marki Britta zapiekany z grzybami

Składniki

• 300 g ryżu brązowego marki Britta
• 3 dag tłuszczu
• 800 g świeżych grzybów
• duża cebula
• olej rzepakowy/masło klarowane
• 125-250 ml śmietany
• 1 jajko
• 40 g ostrego sera żółtego
• sól i pieprz

Sposób przyrządzenia

Ryż ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Grzyby oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną w krążki cebulę, olej lub masło, całość dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ryżu, na nią warstwę duszonych grzybów, przykryć resztą ryżu. Rozmącić jajko ze śmietaną oraz odrobiną soli i wylać na ryż z grzybami.  Górę posypać tartym serem, wstawić do piekarnika. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Smacznego!