• 1/2 opakowania Fasoli Piękny Jaś Karłowy marki Halina (250 g)
• 1 duża cebula
• 3 śliwki suszone
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżeczka majeranku suszonego
• 4 kulki ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 4 goździki
• olej rzepakowy
• sól himalajska
• świeżo mielony pieprz
1. Fasolę wypłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. Odsącz, wystudź.
2. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju oraz przyprawy i smaż 2–3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną
w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Wyciągnij liście laurowe, goździki oraz ziele angielskie.
3. Śliwki drobno pokrój i dodaj na patelnię.
4. Fasolę zblenduj, dodawaj stopniowo olej, aż do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Zmiksowaną fasolę przełóż na patelnię, dodaj sos sojowy, sól, pieprz i wymieszaj całość.
5. Przełóż smalczyk do słoiczka. Można go przechowywać do tygodnia w lodówce. Podawaj z chlebem.