• Makaron Lubella Krajanka 1 opakowanie
• polędwica wołowa 600g
• kapusta włoska ¼ sztuki
• marchewka 2 sztuki
• pietruszka 2 sztuki
• seler 1 bulwa
• jabłko 1 sztuka
• natka pietruszki
• chrzan Krakus 1 słoiczek
• koncentrat bulionu drobiowego Krakus 0,5l
• liść laurowy i ziele angielskie
• sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Polędwicę oczyść i pokrój na 4 grube plastry, posól i popieprz. Warzywa pokrój na kawałki i ugotuj w rosole przez ok. 15 minut – z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj polędwicę i podgrzej przez ok. 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Utrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z chrzanem. W zależności od tego jaką lubisz polędwicę (krwistą lub nie) trzymaj ją przed podaniem odpowiednio długo w gorącym rosole – ale nie gotuj, bo będzie twarda.
Odcedź warzywa z rosołu. Podawaj z gorącym makaronem Lubella Krajanka, warzywami posypanymi posiekaną natką i polędwicą przekrojoną na pół oraz z sosem chrzanowo-jabłkowym obok.