Przepis na aromatyczne pierogi z kapustą i grzybami zasmażane z orzechami pekan serem pleśniowym i cebulką

Składniki

Pierogi z kapustą i grzybami zasmażane z cebulką, serem pleśniowym i orzechami pekan to wspaniały pomysł na oryginalne danie z wykorzystaniem tradycyjnych, dobrze znanych pierogów. Jest to szybka w przygotowaniu i naprawdę wyjątkowa potrawa, która wyśmienicie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu. Połączenie delikatnego ciasta, aromatycznych grzybów leśnych, kwaskowej kiszonej kapusty oraz wyrazistego w smaku sera pleśniowego i orzechów pekan, czynią z tej tradycyjnej staropolskiej potrawy wyjątkowe i efektowne danie. Pierogi można przygotować ręcznie, lub dla znacznej oszczędności czasu skorzystać z gotowych pierogów dostępnych w sklepie. Wybierając jednak gotowy produkt warto zwrócić uwagę na jego skład. Zawartość farszu powinna wynosić nie mniej niż 30%, najlepiej też, jeśli pierogi zostaną wykonane ręcznie – wówczas mamy pewność, że będą takie jak domowe. W przepisie wykorzystano pierogi z kapustą i grzybami Jawo, są sprawdzone, godne zaufania - mają prosty skład, są ręcznie robione, bogato wypełnione dobrze przyprawionym farszem i nie zawierają konserwantów oraz dodatków chemicznych.



Porcja na 2-3 os.

Składniki:

1 opakowanie Pierogów z kapustą i grzybami JAWO
Łyżka masła
1 mała cebulka
Kilkanaście orzechów Pekan
150 gsera z niebieską pleśnią

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

Pierogi ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.  Pokrój drobno cebulkę i zeszklij na rozgrzanym na patelni maśle. Ugotowane pierogi odsącz z wody i smaż z każdej strony na złoty kolor. Rozdrobnij ser pleśniowy, posiekaj orzechy pekan i dodaj do pierogów. Podawaj, gdy pierogi będą mieć chrupiącą skórkę, a ser leciutko się roztopi. 

 

Wskazówka:

Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekanymi orzechami pekan

 

Smacznego!

jawo.pl