• Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
• węgorz wędzony (lub pstrąg) 2 sztuki
• seler naciowy 1 sztuka
• cebula dymka 1 pęczek
• koperek 1 pęczek
• śmietana 36% 300ml
• białe wino 1/3 szklanki
• bułka tarta
• sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.
Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą.