Zapiekanka z makaronem, kapustą i serem korycińskim - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Zapiekanka z makaronem, kapustą i serem korycińskim
Zapiekanka z makaronem, kapustą i serem korycińskim
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• Makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki 1/2 opakowania
• wędzony boczek 150g
• ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) 300g
• liście kapusty włoskiej 300g
• cebula 1 sztuka
• czosnek 1 sztuka
• mleko 300ml
• masło 1 łyżka
• mąka Lubella 1 łyżka
• sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry.
Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.