Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem

Składniki

Farsz:
· 1 szklanka soczewicy czerwonej Halina
· 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
· 200 g fety
· 100 g gorgonzoli
· 2 ząbki czosnku
· sól
· pieprz
· 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
 
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
ok. 250 ml ciepłej wody
1 łyżka masła roztopionego
sól

Sposób przyrządzenia

Wykonanie:

1. Soczewicę czerwoną marki Halina ugotuj wg zaleceń producenta, ostudź.

2. Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nierozdrobniona). Czosnek obierz i drobno posiekaj.

3. Sery rozdrób widelcem.

4. Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

5. Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj j go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne, a przy tym miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.

6. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na posypaną mąką tackę lub talerz.

7. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.

8. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor.

9. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu