Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami - przepis. Przepisy na Kremy, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami
Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• liście pokrzywy – 3 duże garści
• liście mięty – 2 garści
• czosnek – 1 ząbek
• cebula – 1 sztuka
• masło – 30 g
• bulion warzywny – 2 litry
• mleczko kokosowe – 400 ml
• sól
• pieprz
• gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
• chleb tostowy 3 ziarna (np. Dan Cake)
Sposób przyrządzenia:
Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym. Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić mleczkiem kokosowym. Chleb tostowy 3 ziarna Dan Cake pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Zupę podawać z grzankami.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.