Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu

Składniki

• koncentrat bulionu drobiowego
• 1 średni por
• liście jarmużu (około 60g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu)
• 1 brokuł
• 3 ziemniaki
• 1,2 l wody
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz
• 4 duże liście jarmużu
• szczypta soli
• 1 łyżka oliwy
• śmietana 18% lub gęsty jogurt
• groszek ptysiowy

Sposób przyrządzenia

Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus i 1,2 l wrzącej wody.
W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie. Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą
i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut.
Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu.