Fit brownie z czerwoną fasolą

Składniki

• 3 szklanki (250 ml) ugotowanej czerwonej fasoli
• 3 bardzo dojrzałe banany
• 3 jajka L
• 1 szklanka (250 ml) kefiru naturalnego
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
• 1/2 łyżki cynamonu mielonego
• 3 łyżki kakao gorzkiego
• 1 szklanka (250 ml) mąki owsianej
• 6–8 łyżek erytrolu
• szczypta soli
• 1 czekolada gorzka (100 g) powyżej 85%
• 1 łyżka masła orzechowego
• 1 łyżka oleju roślinnego
• owoce sezonowe, np. wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny

Sposób przyrządzenia

1. Ugotowaną fasolę wypłucz pod bieżącą wodą (bardzo dokładnie).

2. Fasolę, banany (obrane), jajka i kefir zmiksuj na bardzo gładki krem.

3. Dodaj kakao, kawę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, erytrol, sól oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj.

4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj, ani niczym nie posypuj.

5. Ciasto piecz w temp. 170°C z termoobiegiem ok. 35–45 minut - do suchego patyczka.

6. Upieczone ciasto wyłóż na kratkę do ostudzenia.

7. Rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli, dodaj olej oraz masło orzechowe. Wymieszaj. Polej przestudzoną, ale nadal płynną polewą, ozdób owocami. Odstaw do stężenia czekolady.

Smacznego!