• 7 jaj
• 2 torebki ryżu białego (po 100 g)
• masło klarowane do smażenia
• cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 szklanki startego żółtego sera
• posiekana natka pietruszki
• duża cukinia
• szklanka słodkiej śmietanki 12%
• sól, pieprz
1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
2. Ryż biały ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.