• pistacje obrane niesolone – 300 g
• śmietanka 30% - 200 ml
• cukier puder – 50 g
• serek mascarpone – 200 g
• czerwone porzeczki obrane – 500 g
• miód płynny – 2 łyżeczki
• czerwone wino półwytrawne – 1/3
• tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) - opakowanie
1. Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy.
2. Orzechy drobno zmielić.
3. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder.
4. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia.
5. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut.
6. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
7. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.