Lasagne z kurczakiem i pesto

Składniki

• Makaron Lasagne 1/2 opakowania
• ugotowane mięso z kurczaka 500g
• ricotta 250g
• mozarella 300g
• parmezan drobno starty 100g
• cebula 1 sztuka
• czosnek 1 ząbek
• szpinak siekany (rozmrożony) 300g
• koncentrat bulionu drobiowego 500ml
• pesto 1 słoiczek
• mleko 500ml
• masło 70g
• mąka 60g
• sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Mięso kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z ricottą, pesto i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty. Dodawaj powoli mleko i koncentrat bulionu Krakus, ciągle mieszając ubijaczką, tak by powstał sos.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej 2 łyżki sosu i ułóż luźną warstwę makaronu. Rozłóż połowę masy z kurczaka, posyp garścią startej mozzarelli i polej kilkoma łyżkami sosu. Rozłóż połowę szpinaku, następnie znów warstwę makaronu i powtórz kolejną warstwę lasagne, jak poprzednio.

Na ostatnią warstwę makaronu wylej resztę sosu, mozzarelli i parmezanu. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.