ciasto
- 1/4 świeżych drożdży (25g)
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 400g mąki
- 100 ml roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kolendry
farsz
- 3-4 łyżki ketchupu
- 5 plastrów szynki
- garść kukurydzy konserwowej
- 2 garście startego sera żółtego
- zioła prowansalskie
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem, odstaw. Jak zauważysz że mleko zaczyna się pienić, wlej je do mąki wymieszanej z pozostałymi składnikami ciasta (kolendra powinna być utarta, jeśli masz w całości). Ciasto dobrze wyrób by odchodziło od ręki, jeśli trzeba dodaj trochę mąki. Odłóż do miski i przykryj ściereczką, jeśli podwoi swoją objętość dwukrotnie jest gotowe.
Rozwałkuj na blasze posmarowanej tłuszczem, lub na papierze do pieczenia. Nakłuj widelcem. Posmaruj ketchupem, połóż wędlinę, kukurydzę i ser żółty. Posyp małą ilością ziół prowansalskich.
Piecz w 180 stopniach do 20min.
Mój syn nie lubi najlepszej pizzy kupnej, tą zajadał aż miło:) Wyszła lekko chrupka na brzegach, ale ciasto było rewelacja!