Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą - przepis. Przepisy na Dania główne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą
Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• 1 szklanka kaszy kukurydzianej
• 5 szklanek wody
• 1 ½ łyżeczki soli
• 1 łyżka masła
• 300 g sera Gouda
• 300 g pomidorków koktajlowych
• 1 mały pęczek świeżego tymianku
• pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.