• 1 kg żeberek wieprzowych (pasek)
• 2-3 liście laurowe
• 5-7 ziaren ziela angielskiego
• Sól
Sos
• Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz
• 1 łyżeczka musztardy ostrej
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz
• 4 łyżki cukru brązowego
• 1,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
• 2 ząbki czosnku.
Piekarnik rozgrzej do 200°. Żeberka pokrój na kawałki i ułóż w brytfance kośćmi do góry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej żeberka wrzątkiem, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny. Słoik sosu przelej do rondla. Dodaj czosnek z musztardą, koncentratem, pieprzem i cukrem. Mieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze około 15 minut. Wyjmij żeberka i zlej wodę. Posmaruj je 1/3 sosu i ułóż mięsem do góry.