Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie pyz ziemniaczanych
sos:
40 dag kurek
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
1 duża cebula
3 łyżki masła
1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12%
do smaku: sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20 minut na średnim ogniu, tak by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie ugotuj pyzy ziemniaczane Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 7 minut. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.
Wskazówka:
Jeśli nie mamy świeżych kurek z powodzeniem możemy wykorzystać powszechnie dostępne w sklepach kurki mrożone. Smacznego!