• 3 bułki pełnoziarniste
• filet z łososia około 300 g
• garść szpinaku baby
• mała cukinia
• 1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej)
• szczypta soli
• jogurt naturalny
• 2 łyżki posiekanej bazylii
• łyżka posiekanego lubczyku
• łyżka posiekanej mięty
• łyżka soku z cytryny
• ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
Łososia pozbawiamy skóry i skrapiamy sokiem z cytryny.
Grillujemy go z obu stron, na grillu tradycyjnym, bądź lekko natłuszczonej patelni grillowej.
Cukinię myjemy, kroimy w plastry, posypujemy odrobiną soli i grillujemy z obu stron, aż zmięknie.
Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny.
Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: umyty szpinak, cukinię, sos jogurtowy i kawałek łososia.
Na rybę wyciskamy ketchup i przykrywamy górą bułki.