Granita:
• 1 szklanka syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
Lemoniada:
• 4 łyżki syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 400 ml wody mineralnej niegazowanej
• listki świeżej mięty
Przygotowujemy granitę:
Syrop Łowicz grejpfrut i pomelo mieszamy z wodą mineralną. Całość przelewamy do płytkiego naczynia i odstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie wyjmujemy formę i za pomocą widelca rozbijamy cytrusowe lody. Granitę ponownie zamrażamy (1-2 godziny).
Przygotowujemy napój:
Napój możemy przygotować na dwa sposoby.
Pierwszy sposób (uzyskamy napój ombre, który wygląda bardzo efektownie).
Syrop rozlewamy do szklanek. Całość odstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie dolewamy (delikatnie, po ściance szklanki) zmrożoną wodę. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.
Drugi sposób(uzyskamy napój jednolity, jasnoróżowy):
Syrop mieszamy ze zmrożoną wodą. Lemoniadę rozlewamy do szklanek. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.