Klasyczny strogonow.

Składniki

Wołowina , może być chuda karkówka , nie koniecznie polędwica .
3 cebule.
1 przecier pomidorowy
1 kartonik śmietanki 18 %.
Sól, pieprz naturalny czarny.
Tłuszcz do podsdmażenia mięsa i cebuli.

Sposób przyrządzenia

Mięso pokroic na drobne kawałki maksymalnie 2cm.

Na tłuszczu ( ja używam tradycyjnie smalcu ) podsmażamy mięso do zbrązowienia , dodajemy cebulę i dalej podsmażamy aby cebulka nabrała koloru. Zalewamy wodą ( gorącą), dodajemy przecier i dusimy do miękkości. Nie dodajemy mąki!!!! Gdy już mięso jest miękkie i sos się zagęści dolewamy zahartowaną smietankę . Doprowadzamy do zagotowania. Nie gotujemy aby śmietanka się nie zwarzyła.

Podajemy z ryżem . Przepis oddzielnie.