Bezglutenowe Focaccia z ziołami – aromatyczne pieczywo rodem z Włoch w wersji bezglutenowej
Składniki
400 g bezglutenowa mieszanka jasnych mąk
sól 1 łyżeczka
6 łyżka oliwa
½ kostki drożdży
¼ l letniej wody
oliwa z oliwek do posmarowania
sezam, mak, suszone zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn do posypania
Sposób przyrządzenia
przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę, sól, oliwę z oliwek, rozrobione drożdże i mieszać stopniowo dolewając wodę po czym dobrze zagnieść ciasto
- Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 60 minut.
- Następnie ponownie wyrobić dokładnie ciasto i podzielić na małe placki o grubości 1,5 mm.
- Ułożyć na blasze z pergaminem i posmarować pędzlem z oliwą z oliwek.
- Placki posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, rozmarynem, makiem lub sezamem
- Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 220-240 ° C przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia na złoto.
Smacznego!