Bezglutenowe Focaccia z ziołami – aromatyczne pieczywo rodem z Włoch w wersji bezglutenowej

Składniki

400 g bezglutenowa mieszanka jasnych mąk

sól 1 łyżeczka

6 łyżka oliwa

½ kostki drożdży

¼ l letniej wody

oliwa z oliwek do posmarowania

sezam, mak, suszone zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn do posypania

Sposób przyrządzenia

 

przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę, sól, oliwę z oliwek, rozrobione drożdże i mieszać stopniowo dolewając wodę po czym dobrze zagnieść ciasto
  2. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 60 minut.
  3. Następnie ponownie wyrobić dokładnie ciasto i podzielić na małe placki o grubości 1,5 mm.
  4. Ułożyć na blasze z pergaminem i posmarować pędzlem z oliwą z oliwek.
  5. Placki posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, rozmarynem, makiem lub sezamem
  6. Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 220-240 ° C przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia na złoto.

Smacznego!