• 1 pęczek świeżych białych szparagów
• 300 ml śmietanki słodkiej 18%
• 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz, tymianek do smaku
• 1 łyżeczka soku z limonki
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
Smacznego!