CHRUPIĄCE KOPYTKA Z NADZIENIEM SEROWYM

Składniki

* ziemniaki - 500 g
* mąka pszenna - 50 g
* mąka ziemniaczana - 100 g
* male jajko - 1 szt
* ser żółty salami w plastrach Serenada - ok. 250 g
* bułka tarta
* sól, pieprz, papryka ostra
* mleko
* olej do smażenia

Sposób przyrządzenia

Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę oraz sól - zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.

Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki (ok. 6 cm), każdy spłaszczany i układamy na nim zwinięty plasterek sera salami.

Zlepiamy i formujemy małe walce.

Tak przygotowane moczymy delikatnie w mleku i panierujemy bułce tartej z dodatkiem papryki oraz pieprzu.

Smażymy na złoto.

Uwaga - kopytka nie mogą być zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.