Domowe łódeczki ziemniaczane

Składniki

- 1,5 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 gram sera
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 pęczek szczypiorku

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.

Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180st.C w temperaturze przez około 20 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!