Składniki:
• 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)
• 50 g mąki pszennej
• 500 ml mleka 3,2%
• 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• 200 g sera cheddar
• 100 g sera parmezan
• 6 jajek
• dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz
• 1 i ½ łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej)
• szczypta soli
• szczypta białego pieprzu
• bułka tarta do wysmarowania kokilek
Dodatkowo do podania na stół:
• dżem wiśniowy z płatkami róży Łowicz
Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego.