Zapiekanka z ryżem i sosem pieczarkowym - przepis. Przepisy na Dania główne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Zapiekanka z ryżem i sosem pieczarkowym
Zapiekanka z ryżem i sosem pieczarkowym
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
8 jaj
2 torebki ryżu białego marki Halina
łyżka masła
cebula
1/2 szklanki startego żółtego sera
natka pietruszki
łyżka masła do naczynia żaroodpornego
20 dag pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka słodkiej śmietanki 12%
cytryna
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ugotuj jajka na półtwardo, ostudź, obierz ze skorupek. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Na łyżce masła podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę dodaj ryż oraz posiekaną natkę. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformuj wgłębienia i powkładaj w nie jajka. Potrawę zalej sosem pieczarkowym, posyp startym serem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Sos pieczarkowy: na maśle podsmaż pokrojone drobno pieczarki, odparuj nadmiar płynu, wsyp mąkę, chwilę przesmaż i dodaj śmietankę. Mieszając doprowadź do zagęszczenia sosu, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.