Fondue z różnych gatunków sera - przepis. Przepisy na Sosy ciepłe, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Fondue z różnych gatunków sera
Fondue z różnych gatunków sera
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
- 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)
- 300 g sera Gouda
- 200 g sera Cheddar
- ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- ½ szklanki śmietany 18%
- łyżeczka masła
- zioła – rozmaryn, tymianek, majeranek
- pieczywo pokrojone w kostkę
Sposób przyrządzenia:
Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.