•Makaron Lubella Spaghetti 500g
• chorizo 300g
• olej rzepakowy do smażenia
•duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
• czosnek drobno posiekany 2 ząbki
• papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 sztuka
• wędzona papryka 1 łyżeczka
• oregano ½ łyżeczki
• koncentrat pomidorowy Łowicz 100g
• pomidory krojone Łowicz 1 puszka (400g)
• czarne oliwki 50g
• świeże oregano do podania
• parmezan
W szerokim garnku przesmaż chorizo, aż będzie chrupiące. Dodaj do niego cebulę, paprykę oraz czosnek, i poczekaj aż się zeszklą. Następnie do garnka wrzuć zioła i wędzoną paprykę. Smaż jeszcze wszystko razem przez ok. 12 minut, aby wydobyć z nich aromat. Potem dodaj koncentrat i rozgniecione widelcem pomidory oraz 300ml wody.
Całość duś ok. 20-30 minut. Następnie dodaj do sosu czarne oliwki i dopraw go solą i pieprzem.
Makaron gotuj 8 minut. Wymieszaj go z przygotowanym sosem. Gotowe danie posyp oregano oraz parmezanem.