• Makaron Lubella Pappardelle
1 opakowanie
• cienko pokrojona polędwica wołowa300g
• masło 20g
• duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
• koniak (lub brandy / burbon) 90ml
• chili 2 - 3 dobre szczypty
• śmietana 36% 300ml
• sól i pieprz do smaku
• natka pietruszki lub szałwia do posypania
• parmezan (opcjonalnie)
Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.
Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.
Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.