Pomarańczowa Hiszpania, czyli sałatka pełna słońca

Składniki

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (2 porcje) :

2 garści mixu sałat
15-20 plasterków chorizo
2 pomarańcze
120 g mini mozzarelli
1/3 szklanki migdałów
1 łyżka oliwy z oliwek OLITALIA
8-10 czarnych oliwek SERPIS

SKŁADNIKI NA DRESSING:

4-5 łyżek oliwy z oliwek OLITALIA
1 łyżka octu jabłkowego PONTI
1 łyżka soku z pomarańczy
1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.

2. Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.

3. Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

4. Pomarańcze filetujemy. Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.

5. Oliwki kroimy na plasterki.

6. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

7. Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.