Karmelowa Panna Cotta Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka - przepis. Przepisy na Desery zimne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Karmelowa Panna Cotta Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka
Karmelowa Panna Cotta Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
- Śmietanka 36% „Piątnica 250ml
- Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica” 250ml
- żelatyna 3 płaskie łyżeczki
- cukier 3 łyżki
- cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki
Sos karmelowy:
- Śmietanka 36% „Piątnica” 150ml
- cukier 4 łyżki
- woda 3 łyżki
- mleko
Sposób przyrządzenia:
Wykonanie:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.
W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.