- 400 g mąki żytniej
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- ok. 50 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g sera Gouda
Mąkę, drożdże, sól, cukier i olej połączyć w misce. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Masę podzielić na małe, równej wielkości kulki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły. Piec ok. 30 min. w temperaturze 200st.C. Po wyciągnięciu lekko posmarować zimną wodą, zawinąć w kuchenną ściereczkę i odstawić do wystygnięcia. Chłodne bułeczki lekko natrzeć od góry masłem. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i posypać nim chłodne pieczywo. Zapiec w piekarniku, żeby ser się rozpuścił. Gotowe podawać z masłem.
Smacznego!