Klasyka Tuńczyka - przepis. Przepisy na Sałatki warzywne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Klasyka Tuńczyka
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Składniki na sałatkę:
2-3 garści rukoli
1 puszka kukurydzy
1 szklanka białej fasoli
tuńczyk w oliwie (300 g)
1 czerwona papryka ramiro
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos:
5-6 łyżek oliwyz tuńczyka
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
- Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
- Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.