Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę - przepis. Przepisy na Przetwory warzywne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę
Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
1 kg dyni
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 łyżeczka cynamonu
2 gwiazdki anyżu
1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką
Sposób przyrządzenia:
Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.