Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami

Składniki

- Masło Ekstra 50g
- mąka pszenna 2 szklanki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier 3 łyżki
- jajka 3 szt.
- maślanka 3 szklanki
- olej do natłuszczenia patelni
- ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)

Sos karmelowy:
- Śmietanka 42% 200ml
- Masło Ekstra 1 łyżka
- cukier 6 łyżek
- woda 100ml

Sposób przyrządzenia

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę, 
i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją  z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.

Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.

Smacznego!