Kusząca propozycja – czyli sałatka z kuskusem
Składniki
Składniki na sałatkę:
1/2 szklanki suchego kuskus
8-10 suszonych pomidorów marki Ponti
1 nieduże awokado
2 łyżki soku z cytryny
100 g sera feta
10-12 zielonych oliwek z pastą paprykową marki Serpis
1/3 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni
1 pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
- Oliwki kroimy na plasterki.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Do miseczki z kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki.