Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Składniki

- karkówka firmy Gzella 700g
- mąka pszenna 2 – 3 łyżki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- cebula 1 średnia sztuka
- czosnek 2 ząbki
- woda 2 ½ szklanki
- sól, pieprz, majeranek do smaku

Żelazne prażoki
Składniki:
- ziemniaki 2kg
- masło 2 łyżki
- sól, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia

Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

 

 

Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować. Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi
i sosem.

 

Smacznego!