• 250 g pełnoziarnistego spaghetti
• 1 puszka dobrej jakości tuńczyka
w oliwie
• 50 g okruszków z bułki pszennej
• koncentrat bulionu drobiowego Krakus – cała butelka
• 1 cytryna
• 1 limonka
• sól morska
• świeżo zmielony pieprz
• ząbek czosnku
• ½ łyżeczki suszonych płatków chilli
• 4 łyżki oliwy extra virgin
• garść bardzo drobno posiekanej natki
pietruszki
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj cały koncentrat bulionu drobiowego, ugotuj makaron pełnoziarnisty al dente, wg wskazówek na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlej filiżankę wody, w której się gotował. W trakcie gotowania makaronu rozgrzej na patelni oliwę z oliwek (2 łyżki), wrzuć otartą skórkę z limonki oraz z cytryny i podsmaż krótko, aż te zaskwierczą na patelni i puszczą aromat. Dodaj okruszki bułki, smaż aż się zrumienią.
Odcedź makaron i wrzuć ponownie do garnka , w którym się gotował. Dolej do makaronu oliwę z oliwek oraz sok z ½ cytryny i z ćwiartki limonki. Dodaj sól, pieprz, płatki chili oraz drobno posiekany czosnek. Wymieszaj, dodaj filiżankę odlanej wcześniej wody. Ponownie wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki oraz uprażoną kruszonkę.
Przełóż do ogrzanych miseczek lub na ogrzane talerze.