Słoneczna Italia jesienną porą

Składniki

Składniki na sałatkę:
2 garści rukoli
1/3 szklanki makaronu gwiazdki
8 suszonych pomidorów
120 g mini mozzarelli
250 g pomidorków koktajlowych
12 czarnych oliwek
1/3 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni

Składniki na dressing:
5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanych listków bazylii
sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku..

2. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.

3. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.

4. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.

5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).

6. Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami  oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.