- Szynka Dojrzewająca firmy Gzella 150g
- białe szparagi (mogą być konserwowe) 1 wiązka
- woda 0,75l
- serek topiony kremowy 100g
- masło 1 łyżka
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
- sos sojowy 1 łyżeczka
- śmietanka słodka 18% 100ml
- śmietana kwaśna 18% 100ml
Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie (z dodatkiem szczypty cukru). Części z główką wyciągnąć, a te dolne zmiksować z wodą (w której się gotowały) i serkiem topionym. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć, zahartować, wymieszać. Wszystko razem połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką.
Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać zupę.
Smacznego!