Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i z fasolką

Składniki

Składniki (3 porcje):
• 1/2 kg polędwicy
• 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
• 1/3 op. makaronu lasagne marki Arrighi
• 1 słoiczek pesto z pomidorów marki Ponti
• 2 łyżki oliwy czosnkowej marki Olitalia
• 1/2 czerwonej cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 2 gałązki rozmarynu świeżego
• sól, pieprz
• 1 łyżka masła
• 300 g fasolki szparagowej
• sałata

Sposób przyrządzenia

Wykonanie:

1. Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.

2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.

3. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.

4. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.

5. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.

6. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska