Zupa rybna biała. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy - przepis. Przepisy na Zupy, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Zupa rybna biała. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Zupa rybna biała. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
- 200 ml kwaśnej śmietany 12%
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 ½ litra wody
- 100g marchwi
- 70g selera
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 średni pomidor
- 700g fileta z dorsza
- 1 łyżka mąki
- 50g pora (jasna część)
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Sposób przyrządzenia:
Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta
z dorsza. Połączyć obie śmietany z mąką, zahartować i wlać do zupy. Por pokroić w cieniutkie półkrążki, pomidora w średnią kostkę i dodać do garnuszka. Doprawić do smaku pieprzem
i sosem sojowym. Gotować zupę 2 minuty na wolnym ogniu, następnie wyłączyć i dodać posiekany koperek.
Smacznego!
Rada: Zamiast fileta z dorsza można użyć innej białej ryby lub połączyć dwa lub trzy gatunki.
Jeżeli ktoś jest smakoszem owoców morza, może dodać krewetki lub małże.
Dla lubiących ostre smaki proponujemy gotową zupę posypać płatkami chili.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.